Hi there!
I've started translating some of the stuff from the game to polish language. Is there any polish person willing to help?
Btw. Do I need any official acceptance to post it on steam/nexus?
Polish translation
- Hatsune_Neko
- Moderator
you don't need permission to post on nexus or steam or other modding sites.
Do you believe the sexes should be equal?
Oh heavens no.
Then Men would become unmanageable
Current computer specs.
AMD FX-8150 - Eight Core, 3.60GHz
NVidia GTX 1050TI
24GB Corsair Vengeance DDR3 1600 MHz Ram
WD 1tb HD, 870 EVO 1TB SSD
Oh heavens no.
Then Men would become unmanageable
Current computer specs.
AMD FX-8150 - Eight Core, 3.60GHz
NVidia GTX 1050TI
24GB Corsair Vengeance DDR3 1600 MHz Ram
WD 1tb HD, 870 EVO 1TB SSD
-
robert99111
Ja jestem z Polski i także zamierzam zrobić spolszczenie. Jeśli jesteś zainteresowany współpracą to służę pomocą
-
robert99111
One question. I start work on translation but i have a little question. If you relase next version of Kenshi so my translation will be worked on new wersion? I translate version 98.10 but if you relase for example 98.50 so my version translate will be worked with them?
- Sol Lignum
It's better to keep your mod version up with the game itself. New lines may be added, old lines may be edited, etc.robert99111 wrote: ↑Wed Apr 04, 2018 3:58 pmOne question. I start work on translation but i have a little question. If you relase next version of Kenshi so my translation will be worked on new wersion? I translate version 98.10 but if you relase for example 98.50 so my version translate will be worked with them?
Rzucam się po order złotej łopaty.
Odkopuję wątek, bo pracuję nad spolszczeniem, a nie znalazłem już gotowego ani na Nexusie, ani na Steam Workshop. 3 dni pracy za mną, mam przetłumaczone 33% pliku main.po (czyli jakieś 5% całości), walczę głównie z tym by zdania brzmiały w miarę "ludzko", bo konstrukcje po angielsku są nieco mniej złożone niż w polskim i nie wszędzie frazy wspierają odmienianie przez przypadki. Jak dobrze pójdzie to może do maja skończę, może trochę później, potem będę tłumaczyć mody.
---
Golden shovel order is for me.
I'm working on polish translation, i couldn't find any on Nexur nor Workshop. I'm 3 days in, translated 33% of main.po (thats about 5% of the whole game), it's hard to make the sentences sound proper because english language is slightly less complicated than polish. I'm not sure if I will finish it till May, but I shall try, and after that i will work on some mods.
Odkopuję wątek, bo pracuję nad spolszczeniem, a nie znalazłem już gotowego ani na Nexusie, ani na Steam Workshop. 3 dni pracy za mną, mam przetłumaczone 33% pliku main.po (czyli jakieś 5% całości), walczę głównie z tym by zdania brzmiały w miarę "ludzko", bo konstrukcje po angielsku są nieco mniej złożone niż w polskim i nie wszędzie frazy wspierają odmienianie przez przypadki. Jak dobrze pójdzie to może do maja skończę, może trochę później, potem będę tłumaczyć mody.
---
Golden shovel order is for me.
I'm working on polish translation, i couldn't find any on Nexur nor Workshop. I'm 3 days in, translated 33% of main.po (thats about 5% of the whole game), it's hard to make the sentences sound proper because english language is slightly less complicated than polish. I'm not sure if I will finish it till May, but I shall try, and after that i will work on some mods.
Okej, niemal skończyłem tłumaczenie gry.
Mam jednak pytanie do polskich graczy - jak zapatrujecie się na spolszczenie nazw własnych? Przebolejecie "Shark" jako dosłownego "Rekina", czy może lepiej poszukać jakichś lepszych analogii lub mniej dosłownych synonimów? Nie wiem, czy lepiej stawiać na dosłowność właśnie, czy jednak większą immersję - przy czym to drugie może sprawić nieco problemy, jeśli gracz grający po polsku nie znajdzie tego samego miasta w angielskiej Wiki. Na pewno nie zostawię nazw i imion w oryginale, bo to będzie brzmieć gorzej niż spolszczone uniwersum Gry o Tron.
Czekam na odpowiedzi, w międzyczasie robię po swojemu, do września dostaniecie działającą, pierwszą wersję.
Mam jednak pytanie do polskich graczy - jak zapatrujecie się na spolszczenie nazw własnych? Przebolejecie "Shark" jako dosłownego "Rekina", czy może lepiej poszukać jakichś lepszych analogii lub mniej dosłownych synonimów? Nie wiem, czy lepiej stawiać na dosłowność właśnie, czy jednak większą immersję - przy czym to drugie może sprawić nieco problemy, jeśli gracz grający po polsku nie znajdzie tego samego miasta w angielskiej Wiki. Na pewno nie zostawię nazw i imion w oryginale, bo to będzie brzmieć gorzej niż spolszczone uniwersum Gry o Tron.
Czekam na odpowiedzi, w międzyczasie robię po swojemu, do września dostaniecie działającą, pierwszą wersję.
O wow, nie sadzilem ze ktos sie podejmie i ze bedzie mial az tak zaawansowane prace. Super, jestes wielki ! 
Jezeli chodzi o nazwy wlasne to mam problem, bo raz ze nie wszystkie podejrzewam da sie przetlumaczyc, a dwa ze zostawiac miszmasz polsko-e...kenshi-owy(?) to mogloby brzemiec glupio.
Z trzeciej strony 'slaver camps', "mining....", "farming...." to co z nimi zrobic? Odnosze wrazenie ze lepszym rozwiazaniem jednak byloby zostawienie oryginalnych nazw wlasnych. Rowniez imiona bohaterow (a przynajmniej unikalnych) tez powinny zostac oryginalne.
Beep!
Jezeli chodzi o nazwy wlasne to mam problem, bo raz ze nie wszystkie podejrzewam da sie przetlumaczyc, a dwa ze zostawiac miszmasz polsko-e...kenshi-owy(?) to mogloby brzemiec glupio.
Z trzeciej strony 'slaver camps', "mining....", "farming...." to co z nimi zrobic? Odnosze wrazenie ze lepszym rozwiazaniem jednak byloby zostawienie oryginalnych nazw wlasnych. Rowniez imiona bohaterow (a przynajmniej unikalnych) tez powinny zostac oryginalne.
Beep!
Sorry for my bad english.
Na chwilę obecną przetłumaczyłem większość nazw własnych tak, by pasowała w miarę do klimatu i nie czuło się jakichś zgrzytów podczas czytania tekstu. Tak więc The Hub zostało Węzłem, Edgewalkers to Kowale Krawędzi, Skeletony to Szkieletrony a Hiverzy to Rojownicy/Członkowie Roju, zaś Vain stało się Narcyzem. Imiona postaci są w zasadzie bez zmian, może poza Tinfistem który stał się Blachorękim.bargian wrote: ↑Tue Aug 13, 2019 4:23 pmO wow, nie sadzilem ze ktos sie podejmie i ze bedzie mial az tak zaawansowane prace. Super, jestes wielki !
Beep!
Gdy skończę tłumaczyć dialogi (mam około 15% na chwilę obecną, za to wszystko inne jest zrobione) to udostępnię tę wersję, jeśli się przyjmie i będzie bez błędów to wyjdzie druga wersja, gdzie nazwy własne pozostały nieruszone. Przygotuję też polską wiki dla Kenshi, która będzie wspierać oba rodzaje tłumaczeń. Jeśli chcesz sprawdzić jak sprawuje się spolszczenie w wersji obecnej wal na priv, podeślę ci pliki.
Dobra, z jakiegoś powodu jedna z aktualizacji Kenshi usunęła wszystkie pliki tłumaczenia więc musiałem je pisać od nowa.
Klepnąłem je jako-tako, w zasadzie do zrobienia mam tylko dialogi i kilkanaście przedmiotów, głównie książek. Na tę chwilę obecna wersja to 0.1.1-dev i można ją pobrać w wersji STANDALONE (do manualnej instalacji) na Nexus Mods i ModDB, oraz w wersji MOD z Warsztatu Steam.
https://steamcommunity.com/sharedfiles/ ... 1971301012
https://www.moddb.com/mods/polish-localization
https://www.nexusmods.com/kenshi/mods/529
--- ENG ---
Apparently one of latest Kenshi updates deleted all my translation files from __translation catalogue, so I had to make it once again from the bottom. The up-to-date version is 0.1.1-dev (around 84% of dialogues are missing their translations) and it can be downloaded from links listed above: Steam, ModDB, Nexus Mods.
Klepnąłem je jako-tako, w zasadzie do zrobienia mam tylko dialogi i kilkanaście przedmiotów, głównie książek. Na tę chwilę obecna wersja to 0.1.1-dev i można ją pobrać w wersji STANDALONE (do manualnej instalacji) na Nexus Mods i ModDB, oraz w wersji MOD z Warsztatu Steam.
https://steamcommunity.com/sharedfiles/ ... 1971301012
https://www.moddb.com/mods/polish-localization
https://www.nexusmods.com/kenshi/mods/529
--- ENG ---
Apparently one of latest Kenshi updates deleted all my translation files from __translation catalogue, so I had to make it once again from the bottom. The up-to-date version is 0.1.1-dev (around 84% of dialogues are missing their translations) and it can be downloaded from links listed above: Steam, ModDB, Nexus Mods.
Z jakiegoś niezrozumiałego powodu nie byłem w stanie odzyskać możliwości modyfikowania pierwszego moda, więc nowa aktualizacja i wszystkie późniejsze będą już w ramach reuploadu, stary mod można odsukbsrybować.
Link do pobrania: https://steamcommunity.com/sharedfiles/ ... 2371787869
Nowa wersja to 0.1.2-dev.
Link do pobrania: https://steamcommunity.com/sharedfiles/ ... 2371787869
Nowa wersja to 0.1.2-dev.
-
- Information
-